Energiewinning
Ja, energiewinning met blauwe energie is mogelijk!
We kennen grijze energie, waar we natuurlijk niet zo blij van worden. Zij zorgt namelijk voor veel vervuiling en eet onze natuurlijke voorraad fossiele brandstoffen op.
Daarnaast warmt ze de aarde op waardoor de poolkappen op smelten staan.
We kennen ook groene energie, waarvan we al een heel stuk vrolijker worden. De energie wordt hierbij namelijk opgewekt door natuurlijke bronnen: de wind en de zon.
Wel zien we overal windmolens en zonnepanelen terug. Of dit landschapsvervuiling is, mag ieder zelf beoordelen.
Nederland heeft nu echter een primeur met een nieuwe vorm van energiewinning. Blauwe energie. Die wordt opgewekt door water. Maar niet zomaar.
Blauwe energie ontstaat namelijk pas op het moment dat zoet en zout water samen komen zoals bij de Afsluitdijk het geval is.
Het voordelige is dat deze vorm van energie opwekking onafhankelijk is van zon en wind.
Blue Energy Centrale als energiewinning?
Het is natuurlijk een veelbelovend idee maar hoe werkt de Blue Enegry Centrale dan precies? Luca van Duren, onderzoeker bij Deltares, legt het ons uit.
De Blue Energy Centrale werkt met flinterdunne membranen die men in kleine bakjes plaatst. In deze gescheiden compartimenten stromen zowel zoet als zout water door de halfdoorlatende membranen.
Het zoute water bevat Natriumchloride. Het membraan aan de zoutwaterkant laat echter alleen negatieve deeltjes door waardoor het natrium-ion aan blijft dringen bij het membraan.
Aan de zoetwaterkant werkt dit precies omgekeerd. Daar worden de natrium-ionen juist doorgelaten terwijl de chloride-ionen aan blijven dringen bij het membraan.
Als we dit puur op basis van energie bekijken, ontstaat er aan de ene kant een overschot aan elektronen en aan de andere kant een flink tekort. Als u dit vergelijkt met een batterij heeft u de plus- en de min zijde. Kortom, deze verschillen zorgen voor de energiewinning.
Beide bakjes worden verbonden met een kabel en zodoende gaat er een stroom lopen. Die wordt vervolgens opgeslagen in grote accu’s waardoor we nu kunnen spreken van energiewinning.
Kinderschoenen
De Blue Energy Centrale staat momenteel nog in de kinderschoenen. Sterker nog, de centrale die afgelopen jaar door de koning werd geopend, heeft nog maar een minimale opbrengst.
Toch zijn de wetenschappers erg enthousiast en hopen de opbrengst van deze centrale snel te kunnen verviervoudigen.
Daarmee zou het een interessante vorm van energiewinning kunnen zijn.
Het voordeel van deze blauwe energie is dat de energiewinning weinig ruimte in beslag neemt. men kan de bakjes hoog opstapelen waardoor de energiewinst ontzettend toe zal nemen.
Daarnaast zijn we niet afhankelijk van het weer. Het zoete en zoute water stroomt immers toch wel. Enkel in heel lange, hete zomers kan er een tekort komen aan zoet water.
Er wordt nog onderzocht wat er in die situatie gedaan kan worden.
Wel geven wetenschappers aan dat zij verwachten de provincies Groningen, Friesland en Drenthe van stroom te kunnen voorzien zodra zij meer rendement per membraan bereiken.
Nadelig
Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn bij de Blue Energy Centrale.De membranen zijn namelijk erg gevoelig waardoor het water gefilterd dient te worden.
Dit houdt alleen al in dat in de Noordzee en het IJsselmeer honderden mossels, vislarven en zelfs plankton uitgefilterd moeten worden.
Dit heeft zeer nadelige gevolgen voor de visvangst en de mosselkwekerij in Nederland.
Luca van Duren geeft aan dat de wetenschappers momenteel dan ook hard bezig zijn met het bestuderen van de filterende mogelijkheden van de Waddenzee.
Zo hopen zij een manier te vinden waarop de larven en mossels niet in het filtratiesysteem gezogen worden.
Met andere woorden: de Blue Energy Centrale belooft ons veel goeds als energiewinning maar moet nog grondig onderzocht worden.
Als je deze artikelen waardeert, laat dan een reactie achter op de website.
(anoniem mag ook). Alvast bedankt!