Iedereen kent het; Silica Gel. Die irritante zakjes die je vindt als je een doos met nieuwe schoenen opent, of een nieuwe computer of iets anders dat absoluut niet nat mag worden.
Die zakjes die ieder kind stiekem open wil maken om te kijken wat er in zit en dan alleen maar korreltjes vindt. Die korreltjes, dat is Silica Gel.
Men weet dat dit vocht opneemt, dat is algemeen bekend, wat men echter niet weet is dat deze gel tot heel veel meer in staat is. bijvoorbeeld klimaatregeling.
Ernst-Jan Bakker
Ernst-Jan Bakker is een ingenieur die in 1975 afstudeerde aan de universiteit in Eindhoven. Gedurende de laatste paar jaar heeft hij, samen met zijn team, onderzoek gedaan naar een duurzame manier om gebouwen te koelen in de zomer en op te warmen in de winter.
Zij kwamen uit op Silica Gel. Bakker bouwde een machine, sorptie-koeler, die dezelfde functie had als een airconditioner maar vele malen voordeliger bleek te zijn met zijn nieuwe techniek.
De zon voelt lekker fris
De techniek die Bakker ontwierp is eigenlijk heel erg simpel en, nog beter, zeer energiezuinig en uitstekend voor klimaatregeling.
Hij creëerde een apparaat waarin de luchtdruk zeer laag is en heeft dit gevuld met water.
Hoe lager de luchtdruk, des te sneller het water gaat koken.
In het apparaat van Bakker is de luchtdruk zo laag dat lauw water het water in het apparaat al doet verdampen.
Het verdampte water wordt opgenomen door Silica Gel die in verschillende compartimenten is opgeslagen.
Extra warmte wordt eventueel buiten het gebouw afgegeven en de koelte die de Silica Gel genereert wordt binnen in het gebouw verspreid.
Het water koelt weer af, de gel droogt op, het water verdampt weer en gaat door naar het volgende compartiment.
Op deze wijze wordt de damp eigenlijk continu gerecycled en blijft het apparaat dus koelen.
De techniek staat op dit moment toe dat het water tot +/- 4 graden Celsius wordt afgekoeld.
In een standaard airconditioner is dat ongeveer gelijk maar wordt deze temperatuur bereikt door koelvloeistof.
Hierdoor is het reguliere proces niet alleen veel meer eisend, het verspreidt ook nog eens schadelijke stoffen. Dit alles wordt met de sorptiekoeler voorkomen.
Warm de winter in
In de winter wordt het proces eigenlijk omgedraaid en wordt de energie, die warmte genereert, in het gebouw verspreid terwijl de koele lucht buiten het gebouw wordt afgegeven.
Op deze wijze werkt de machine dus als een koel,- en warmte installatie terwijl er maar minimale energie nodig is om de lucht te verspreiden.
Grote kantoren konden eerder al via deze techniek gekoeld worden maar vrij recent is er ook een apparaat ontworpen voor thuisgebruik.
Op dit moment bevindt het prototype zich nog in een testomgeving maar men verwacht dit vrij snel voor de consument beschikbaar te gaan stellen.
Hiermee wordt dus een totaal nieuwe markt geopend speciaal voor klimaatregeling .
De voordelen
Zoals al eerder vermeld is één van de grootste voordelen het lage energieverbruik.
Doordat het water zo snel verdampt en het apparaat zichzelf eigenlijk blijft recyclen is er maar weinig nodig om het op gang te brengen en te houden
Daarnaast is het ook erg zuinig wanneer het om onderhoud gaat.
Wat echter het grootste voordeel is van koelen op deze wijze is dat het gebruik van fossiele brandstoffen drastisch wordt teruggedrongen.
Hierdoor wordt onze voetafdruk op de aarde een klein beetje minder.
Ook prijstechnisch heeft de sorptie-koeler zo zijn voordelen.
Alhoewel voor de consument de prijs van het apparaat nog onbekend is kunnen we al wel vast vertellen dat er flink bespaard zal worden op de kosten van het energienetwerk door deze klimaatregeling.
De koeler houdt zichzelf namelijk draaiende door gebruik te maken van de restwarmte. Al met al, een zeer zuinige keuze.
Toekomst
Bakker heeft al losgelaten dat klimaatregeling niet het einde is van het onderzoek.
Hij en zijn team blijven bezig om de koelinstallaties zo veel mogelijk te optimaliseren maar zijn ook bezig om het gebruik van Silica Gel verder uit te breiden.
Zo zijn ze in gesprek met verschillende autofabrikanten om te kijken of ze auto’s kunnen koelen op dezelfde manier met de restwarmte van de motor.
Daarnaast zijn ze bezig met een onderzoek naar stadsnetten en mogelijk gebruik van Silica Gel om hele wijken te koelen.
De techniek is dus zeer veelbelovend en het is een kwestie van afwachten voordat ze in vele apparaten terug te vinden is.
De techniek is relatief goedkoop en duurzaam, het zou een antwoord op veel van onze problemen kunnen zijn.
Wat vind jij hiervan? Ik zou het erg tof vinden als je je mening even in een reactie wilt achterlaten!