De zon is een van de grootste krachten in ons sterrenstelsel; zij houdt de aarde in een baan, is verantwoordelijk voor wolkvorming en daglicht en ze voedt de planten op aarde met haar zonnestralen.
Recente studies hebben aangetoond dat mensen minimaal een half uur zonlicht per dag nodig hebben om de interne klok in het ritme te houden.
Oude volkeren als de Inca’s, Egyptenaren,Azteken, Romeinen en Grieken zagen intuïtief in hoe groot de invloed van de zon was.
Deze beschavingen hadden allen een god die symbool stond voor de zon.
Bij de Tijd
De aarde ontvangt dagelijks zo’n 174 petawatt aan zonnestralen. In een jaar ontvangt de aarde van deze zonnestralen meer dan tweemaal de totale hoeveelheid energie die gewonnen kan worden uit kool, olie, uranium en aardgas.
Misschien was het geen gek idee om energie uit de zon te halen net zoals de oude beschavingen deden.
De terugkeer van deze denkwijze bracht ontwikkelingen als zonnepanelen teweeg.
Omdat de overstap naar alternatieven voor de huidige vervuilende energiebronnen een centraal probleem van de wereldbevolking is geworden is wereldwijd het aantal investeringen in het winnen van zonne-energie de afgelopen twee decennia sterk gestegen.
Biomimetica
De zon is de energieleverancier van de aarde.
Door te leren hoe planten gebruik maken van zonne-energie middels fotosynthese hebben we fotovoltaische cellen kunnen creëren.
Een zonnepaneel bestaat uit een hele reeks van deze cellen in een groot paneel.
Het licht van de zon wordt direct omgezet naar elektriciteit in deze cellen.
Deze elektriciteit kan vervolgens gebruikt worden of opgeslagen worden in het centrale elektriciteitsnetwerk.
Grid-parity
Grid parity, ook wel socket parity genoemd, vindt plaats wanneer met een nieuwe (of alternatieve) energiebron elektriciteit opgewekt kan worden voor dezelfde of lagere prijs dan het aanschaffen van elektriciteit via het centrale netwerk.
In 2010 was er nog geen enkel land dat grid-parity had bereikt.
Volgens een rapport genaamd de Photovoltaic Grid Parity Monitor hadden in 2013 al 103 landen grid-parity bereikt.
De Deutsche Bank zegt dat 19 landen aan het begin van 2014 al onder grid-parity zaten.
Dit betekent dat het in deze landen goedkoper is om met zonnepalen te werken dan om energie aan te schaffen van het centrale elektriciteitsnet.
Opstartkosten
Het grootste probleem van het introduceren van een nieuwe energiebron in een bestaande markt zijn de opstartkosten.
Zonnepanelen lijken echter dat probleem volledig te omzeilen.
De European Photovoltaic Industry Association gaf in 2010 aan dat eind 2020 de meeste Europese landen al grid-parity zouden hebben bereikt.
Ook gaf het EPIA aan dat de kosten van zonnepanelen in 2020 de helft zouden zijn van de kosten van zonnepanelen in 2010.
Dit rapport ging uit van de voorspelling dat de kosten tussen 36% en 51% zouden zakken in die periode. Die verlaging vond echter al plaats in datzelfde jaar.
Volgens de wet van Swanson, die twee jaar later geformuleerd werd, zal de prijs van zonnepanelen elke 3 jaar halveren. Momenteel lijkt de markt dit patroon te volgen.
De Overstap
Het laatste US Solar Market Insight Report liet zien dat meer dan de helft van de nieuwe energiewinnende installaties zonnepaneelsystemen waren.
Al meer dan 16 gigawatt capaciteit aan zonnepanelen is geïnstalleerd in de Verenigde Staten.
Dit jaar wordt er volgens het rapport nog 7 gigawatt bijgebouwd. Hiermee staan de Verenigde Staten als nummer twee onder China op de lijst van grootste capaciteit zonnepanelen.
Italië, Spanje en Duitsland blijven ook niet achter; in 2013 hadden deze landen al grid-parity bereikt in de commerciële sector.
Met het constante zakken van de prijs van zonnepanelen verwachten deze landen binnen de komende vijf jaar ook grid-parity te bereiken voor particulieren.
Hiermee zal het mogelijk worden om thuis zonnepanelen te laten installeren tegen dezelfde prijs als het werken met een traditionele elektriciteitsleverancier.
Als je deze artikelen waardeert, laat dan een reactie achter op de website.
(anoniem mag ook). Alvast bedankt!