Duitse stroomleveranciers moeten met de tijd mee
Duitsland is altijd een kritisch land geweest betreffende energie. De Duitse bevolking en regering, heeft zich bijvoorbeeld sterk uitgesproken over de gevaren van kernenergie in de afgelopen twintig jaar.
Het is dan ook vanzelfsprekend dat de Duitse markt op zoek is geweest naar alternatieven voor het produceren van elektriciteit. Zonne-energie is een van de alternatieven waar veel gebruik van wordt gemaakt.
Door heel Duitsland worden grootschalige zonne-energie centrales opgezet en de traditionele stroomleveranciers beginnen nu de gevolgen te voelen.
Koploper
Duitsland is hard aan de weg aan het timmeren; met circa 3,1 miljoen zonnepanelen is Duitsland de koploper in de wereld wat betreft zonne-energie.
Ondanks deze grote hoeveelheid zonnepanelen wordt in slechts 5% van het stroomverbruik voorzien door zonne-energie. Tijdens piekmomenten in de zomer kunnen Duitse zonne-energie installaties in hun totaliteit een derde van het totale verbruik aan energie leveren.
De Duitse regering oefent druk uit op stroomproducenten en probeert het voor consumenten ook gemakkelijker te maken om over te stappen op zonne-energie. Eind 2013 waren er meer dan 7 miljoen huishoudens met zonnepanelen.
Prijzen
De prijs van energie uit zonnecollectoren hangt uiteraard af van hoeveel zon er op een gegeven punt in de tijd beschikbaar is.
Wanneer er veel energie beschikbaar is daalt de prijs van energie en wanneer er weinig energie beschikbaar is stijgt de prijs. Met de groeiende hoeveelheid zonnepanelen kunnen prijzen verder zakken of minder hard stijgen.
Duitse stroomproducenten hebben de prijs al met 25% zien zakken naar de prijs van bijna 4 cent per kiloWatt/uur in de maand maart
Maart is een relatief koude maand en huidige projecties geven aan dat in de zomermaanden de stroomprijs kan zakken tot wel 2 cent per kiloWatt/uur.
Subsidies
Duitsland doet zijn best om zonne-energie zo aantrekkelijk mogelijk te maken; met behulp van subsidies is het voor consumenten en stroomproducenten goedkoper en makkelijker om gebruik te maken van zonne-energie.
De subsidies, die gemiddeld 3 miljard euro per jaar bedragen, leidden in 2012 al tot een besparing van gemiddeld 5 miljoen euro per dag. In totaal hebben de subsidies maar liefst 1,5 miljard euro kunnen besparen in energiekosten; dit is inclusief de kosten die gemaakt worden bij het aanschaffen en installeren van de zonne-energie installaties.
Stroomproducenten in Duitsland merken dat ze hun grip op de markt verliezen terwijl de consument de prijzen sterk ziet dalen.
Olie, gas en kool
Door de conflicten in Oekraine, Rusland en het Midden-Oosten zijn prijzen voor grijze energie onbetrouwbaar geworden. In het afgelopen half jaar is de prijs van olie voortdurend aan het schommelen geweest.
Wereldwijd proberen landen afstand te doen van energiewinningsmethoden die niet duurzaam zijn, zoals olie, gas en kool. De overstap naar zonne-energie gaat uiteraard gepaard met vermindering van afhankelijkheid van deze fossiele energiebronnen.
Met een gemiddelde van 8% aan de totale energie die uit de zon wordt gehaald is Duitsland misschien de koploper, maar is er nog een lange weg te gaan.
Wat vind jij van dit artikel?
Ik zou het erg tof vinden als je je mening even in een reactie wilt achterlaten!